Home Page
Relatie-coaching
Rouwverwerking
Arbeidsconflict
Werkstress & Burn-out
Ontslagbegeleiding
Aanvraag uitkering
Persoonlijke coaching
Eenzaamheid
Kinderen opvoeden
Ouderenzorg
E-mail coaching
Cursussen
De praktijkruimte
Wijze overwegingen 

 Visie en Ethiek

 Werkwijze van Dyade

 Literatuurlijst

 Links

 Contact  

 Biografie

 Leveringsvoorwaarden

 Tarieven

 Disclaimer

 Lidmaatschap  NVMW
 No: 2849
 

 KvK : 51012359

 Btw:NL024459379B02

 Laatst bijgewerkt op:
 
12 december 2014

http://www.dyade.org

 

 

Werkstress & Burn-out

   
 

Wat is een burn-out
In de letterlijke zin van het woord betekent dat dat je bent, "opgebrand". Een gevoel van algehele leegheid. Dat ontstaat omdat je geen grenzen stelt aan de de taken die je jezelf oplegt of laat opleggen door een werkgever of opdrachtgever. In dat verband wordt en burn-out vaak als arbeidgerelateerd aangeduid. Echter er spelen vaak in de persoon gelegen factoren mee. Mensen die bijvoorbeeld geen nee kunnen zeggen. De verhouding tussen draagkracht en draaglast zijn volkomen zoek geraakt. Er is sprake van een langdurige emotionele overbelasting. Dat leidt tot een psychische vervreemding waarbij men los raakt van de realiteit.

   
 

Hoe weet je of je een burn-out hebt
Vaak weet je dat pas als het te laat is. Je bent aan zoveel signalen voorbijgegaan. Je bent hondsmoe, nergens geen zin meer in, je hebt de neiging om te gaan huilen, je slaapt slecht, je hebt concentratie problemen, je bent kort aangebonden je raakt geestelijk uitgeput, volledig wezenloos, alles maar dan ook alles doe je op je tandvlees. Jijzelf, je relaties en je sociale omgeving lijden er onder. Een beetje bijslapen helpt dan niet meer.

   
 

Welke mensen zijn het meest gevoelig voor een burn-out
Vaak zijn het mensen met een hoog arbeidsethos. Ze moeten op alle vlakken op het hoogste niveau presteren. Het zijn de perfectionisten met een buitensporig verantwoordelijkheidsgevoel.

   
 

Visie op de ontwikkeling van een burn-out
Het is fascinerend hoe een wijze van denken en opvattingen tot een lichamelijk uitputting kunnen leiden. De psyche die het lichaam ziek maakt. Opmerkelijk gedragskenmerk hierin is de ontkenning. Men ontkent dat men aan zijn eind zit. Nog steeds leeft het idee dat het wel weer over zal gaan. Als de uitputtingssituatie lang heeft geduurd dan is professionele hulp absoluut noodzakelijk.

 
 
 

Wat kun praktisch meteen zelf doen
Neem de tijd om tot rust te komen;
Ga mediteren;
Leer grenzen te stellen;
Zorg voor rust door elke dag de natuur in te gaan;
Vermijdt elke overbelasting;
Maak een dagboek waarin je je activiteiten en je energieniveaus bijhoud;
Vermijdt zoveel mogelijk alcoholgebruik of andere verslavende of oppeppende middelen.

   
 

Wat kun je aan een burn-out doen
Het gaat in de kern om het aanpakken van opvattingen over hoe alles zou moeten functioneren en de wijze van denken. Vaak is er sprake van controle en beheersing wat uitmond in perfectionisme. Niet willen of kunnen falen.

We pakken dit aan door:
Deze wijze van denken te beïnvloeden door op het gedrag gerichte gesprekken. Het aanleren van gedragsalternatieven maakt dat de kwaliteit van de levensenergieën kunnen terugkeren. Mensen die herstelt zijn van een burn-out zeggen dat ze van héél ver zijn "teruggekomen". En dat heel ver is ook echt van heel ver. Wie een diepe burn-out meemaakt moet daar een half jaar tot een jaar voor uittrekken.

   
 

De eerste stap zetten
Vraag een  "Eén in drie stappengesprek", aan daarin ontvangt u in één gesprek een analyse van de situatie of het probleem. Daarna krijgt u advies voor een gerichte aanpak en of oplossing. Doorverwijzing kan daar deel van uit maken.
Als u na het eerste gesprek bij Dyade vervolggesprekken wil wordt u verzocht een intakeformulier in te vullen.

   
 

Wat kost het
Het "Eén in drie stappengesprek"', van 60 tot 90 minuten kost nooit meer dan 35 euro.

   
 

Contactinformatie 
Voor contact en/of nadere informatie dubbelklikt u op Informatieformulier of door te bellen 06 - 51 47 57 97.

   
  Klik op het pijltje links boven om terug te gaan naar de vorige pagina